====================================================================

צו טאָוול זײַט - To TOVL ZAYT מער קיין פּחד ניט: I -דער פּאַסטעך! TRI-fon

כראָניק פון אַ נײַער תּקופה אין ייִדישן לעבן: דעם פּאַסטעכס טאָג-בוך – די ערשטע פאַזע

– © לייבל באָטוויניק. 2011-2012. ה'תשע"א-ה'תשע"ב  
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

דף זה מכיל תקציר של כל מה שהתרחש עד פרק 10

הקדמה

1. אני מספר איך היומן והחומר הנלווה הגיעו לידיים שלי. נא לעיין במצגת הקצרה:

2. אני מתאר את תחושותיי ומעביר הערות לגבי החומר שביומן.

פרק 1: אש

1. הפרק הראשון מביא את התיאור מתוך היומן של השריפה הנוראית. אנחנו חיים שוב את הפחד של כל אלו שנמצאים בתוך המתרחש: אנו מרגישים את הלהבות, את החום הכבד, ואת העשן המחניק. אנו שומעים את צעקות הקרבנות המסכנים ורואים איך חלק זורקים את עצמם מהחלונות ונופלים 8 ו9 קומות למותם בכביש למטה. אנו עדים לפחד וחוסר האונים של הקרבנות התמימים שבתוך דקות ספורות נאכלים על ידי האש הנוראית.

2. באמצע הבהלה כבאי בודד מופיע, וביחד עם עובדת אחת אמיצה, מנסים בכוחות האחרונים להניע את הניצולות האחרונות לתוך חדר צדדי – בתקווה שאולי שם יוכלו לשרוד.

3. בדיוק ברגע שדחפו את האחרונות לתוך החדר, הרצפה מתחילה לרעוד ... והם נופלים.

 

פרק 2: לא עוד פחד

1. בפרק הזה אנחנו נמצאים אחרי השריפה, אבל במקום לגמרי אחר: על חולות בחוף, מתחת כיפת השמים, על יד ים או אגם.

2. 29 הבחורות עושות היכרות עם האיש שהציל אותן. הוא מציג את עצמו בשם "פאסטעך" [הרועה].

3. הוא מסביר להן שהן עכשיו במקום חדש ומתאר את הנקודות העיקריות של תכניתו שיאפשר להן להתחיל חיים חדשים. בו זמנית הוא מסביר להן את הגבולות והתנאים, ושם דגש על היסודות של יהדות ואנושיות שיגדירו בסיס של המשך חייהן.

4. הוא גם מדגיש, שהן כבר לא תוכלנה לחזור לחייהן הקודמות וליקיריהן בניו-יורק. הבנות, כמובן, לא מרוצות מכך.

5. הן במצב מבולבל, והוא מנסה להרגיע אותן בדרכים שונות, כולל להוראות להן להתרחץ ולהחליף את בגדיהן המסריחים מהעשן. אחר כך, הוא מזמין אותן לארוחה קלה.

6. הוא רושם את שמותיהן, מחלק אותן ל5 קבוצות (לכל אחת צבע אחר), ושולח אותן לישון באוהלים מוכנים – שכל אחד צבוע לפי הצבע של הקבוצה.

7. באמצע הלילה, אחת הבנות מתגנבת לתוך האוהל של ה"פאסטעך", כשהיא חושבת שהוא ישן, מודה לו בלחש בבכי, עם נשיקה קלה בראש ... תעלומה שתצטרך פתרון יותר מאוחר.

פרק 3: בראשית באמצע

1. יום ראשון. היום הראשון שאחרי השריפה הנוראית במפעל "טרײַעֶנגְל". הניצולות מתעוררות ליום חדש במקום חדש. המקום שהן נמצאות נקרא בשם "בראשית" על יד המציל ומארח שלהן – "דעֶר פּאַסטעֶך" [הרואה].

 

2. פּאַסטעֶך אוסף את הנשים, מציג לפניהן את תמצית האירועים של היום הקודם, ומנסה לתת להן להבין איך להתקדם – במיוחד לימים הקרובים, אף ליותר מאוחר. הבנות (שחלקן עדיין בשוק מהמתרחש) אינן מרוצות מהמצב הנוכחי ורוצות הבית – והן אפילו מפחדות לאבד את מקום העבודה אם לא יופיעו למחרת – יום שני – לעבודה.

 

3. פּאַסטעֶך מציג לפניהן את עיקר העובדות על המתרחש – בעיקר על האובדן הקשה שמתו 146 אנשים ושהמפעל הרוס כליל – ושאין בשביל מה לחזור, ושהוא יכול להציע להן הרבה יותר, – הן רק צריכות לבטוח בו. לבינתיים, הוא מציע להן להנות מהיום החופשי ומהמקום הנפלא. בגלל שעברו טראומה פיזית (חלקן עוד משתעלות בגלל העשן של אתמול) הוא מעביר בדיקה רפואית על כל אחת ואחת מהנשים.

 

4. אחרי ארוחת בוקר, הוא מחלק להן שאלונים למלא על עצמן, ועל נושאים פרטיים. הוא דואג להן גם למשחקים וספרים כדי להעביר את הזמן בעת שהוא מעביר את הבדיקה הרפואית. לאחר מכן, הן רשאיות לבחור ביגוד ונעליים הולמים, בגלל שעד עכשיו הן לבושות רק בחלוקי בית דקים.

 

5. בזמן של הבדיקות, פּאַסטעֶך מודאג מאד שמגלים ששתי בנות דודים ווֶראַ [#5] וחנה בֶרגמאַן [#6] מתנהגות בצורה מוזרה וכנראה מסתירות משהו לגבי מוצאן. מתברר, ששתי הבנות מהקהילה היהודית של רומא, וזאת הסיבה ששיקרו ואפילו שינו את שמותיהן להיות יותר "אשכּנזי" – כדי שלא יחשבו שהן לא יהודיות.

 

6. עוד גילוים: פּאַסטעֶך חושף שאחת הבנות (מינדְל אֶדלְשטֵיין [#2]) בהריון, בעיקבות שאנסו אותה לפני כמה חודשים. הוא מבטיח לעזור לה, אבל היא לא רוצה לגלות את מצבה לחברות למרות שבמוקדם או במאוחר תצטרך. אישה אחרת, חיה גרין [#17] סובלת מבעיות גב וזקוקה למיטה אמיתית – ולא תוכל להמשיך לישון על הריצפה בשק-שינה. בסיכום, חוץ מעוד אישה שבהריון (ליבֶּה סובּול [#21]), וחבולות ופציעות יחסי קטנות, כולן – ברוך השם – במצב טוב.

 

7. אחרי ארוחת הצהריים, פּאַסטעֶך קורא לאסיפת נציגות ה"בתים" כדי לדון על התוכנית לימים הקרובים.

 

8. בערב יש תוכנית שבה כל אחת ואחת הבנות מציגה את עצמה – מבוסס על השאלון שמילאו בבוקר. בגלל חוסר בזמן, רק בחורה אחת מצליחה להציג לפניהן, שרה בּרֵייטמאַן [#4].

פרק 4: למעננו

1. היום יום שני. פּאַסטעֶך מודיע להן שבנוסף לאחריותם השוטפת, הן יצטרכו לעזור להטעין את מצברי החשמל שמשרתים את כפר האוהלים שלהם, דרך רכיבת אופניים מיוחדים.

2. פּאַסטעֶך מעביר את מיטתו לחיה גרין [#17] בגלל בעיות הגב שלה.

3 בזמן שלוח הזמנים בנוגע בנית השטעטל "בראשית" מוסבר, מינדְל אֶדלְשטֵיין [#2] מגלה לכולן שהיא בהריון.

4. הבנות בהתחלה לא מרוצות שהן נאלצות לעבוד עבודה פיזית בבניית העיירה. הן לא רוצות להיות שפחות. פּאַסטעֶך מרגיע אותן ואומר להן שהכל לטובתן ולא מישהו אחר. בכל אופן, העבודה היא רק לכמה שעות.

5. אחרי ארוחת הצהריים, מתחילים הלימודים. בגלל שצריך לעדכן את הבנות היסטורית, חלק מהשיעורים נדחים, ואז הן מתרכזות על סקירה של אירועי העולם שמוביל אותן עד לשנת 1911 (השנה שלהן). תוך כדי, מוזכר שי.ל. פרץ נפטר ב1916 – וזה מצער את כולן.

6. בערב יוצא לרייזל טשאַרנעס [#22]  ולבלומקע זיסמאַן [#23]  לדבר על המוזריות שהתרחשה בימים האחרונים, ועל המקום עצמו – אבל בעיקר על שמיי הלילה. נראה כאילו שהכוכבים לא במקומם הנכון . כשרייזל דורשת לדעת היכן הם באמת, פּאַסטעֶך עונה שהם ב"פּאַנגֵיעָ", היבשת-היחידה שהייתה קיימת לפני 250 מיליון שנה.

7. מירל פּערלמאַן [#16] – שאבא שלה רב מוכר – לא יכולה לקבל את זה. פּאַסטעֶך מסביר שיש בעולם דברים שאף פעם לא נדע או נבין, אפילו שנותנים לנו תירוצי שווא.

8. תוכנית הערב כמו בערב הקודם – פעילות של הכרת היום, דאָראַ וואַסערהאָלץ [#27] מספרת על המשפחה שלה, העשירה – ואיך היא עזבה את ביתה בגלל אהבת התאטרון היידיש.

 

פרק 5: "לויפערס" [אצנים]

1. יום שלישי. אחרי שקמים, פּאַסטֶעך מוביל את הבנות למקום בו הופיעו לפעם הראשונה ב"פאנגיה". כאן יהיה מקום מפגש שלהם קבוע, ושמו "טרײַענגל-פּלאַץ" [רחבת-טרײַענגל] לזכר הקרבנות.

2. פּאַסטֶעך מביא להן עיתונים שמספרים על מה שהתרחש בשריפת "טרײַענגל"' ומבטיח לעדכן אותן על מה שקורא בעולם החיצוני. הבנות מאד עצובות שהן קוראות את השמות של חבריהם שמתו, אבל מזועזות שקוראין את השמות של עצמן ברשימת המתים.

3. אחרי ארוכת בוקר, הן מתחילות מחדש להכין את התשתית של העיירה העתידי שלהן "בראשית". הפעם, עם ביגדי ונעלי עבודה מתאימים.

4. אחרי ארוכת הצהריים, הן לומדות על התפתחויות המדע והטכנולוגיה, וגם על השנים 1911-1918 ועל ה"מלחמה הגדולה".

5. בתוכנית הערב, הֶנִיָה (פייגע-הינדע) גאָלדבערג [#10] מגלה שהיא חייה תחת שם בדוי בגלל שפושעים שרצחו את אביה מחפשים אותה. למעשה, אביה היה סוכן מיוחד של משפחה יהודית ידועה באירופה, והיא הייתה השותפה במשׂימות סודיות ומסוכנות. עכשיו הפעם הראשונה – מאז ילדותיה – שהיא מרגישה בטוחה ובלי פחד.

פרק 6: מה "כן", ומה "לא"

1. הבנות לובשות בגדי התעמלות צבעוניים – הצבעים לפי צבעי הבתים שלהן – ופייגע-הינדע גאָלדבערג [#10] מפעילה אותן בתרגילי התעמלות. הבנות, אומנם, מרגישות מנוצלות פיזי: גם בגלל התעמלות הבוקר, גם בגלל שהן צריכות לעזור להטעין את מצברי החשמל, וגם בגלל העבודות להקמת העיר שלהם.

2. אחרי ארוחת הצהריים, משלחת הבנות ובראשן מירל פּערלמאַן [#16] ניגשת אל פּאַסטֶעך להתלונן: הן לא רוצות לנהל חיים דתיים ולהיות שומרות מצוות. הוא מסביר להן שוב את חשיבותה, ומראה להן כמה דברים מעניינים בתורה שאולי מרמז שהן (ביחד עם הנשים האחרות) נועדות לזה.

3. כתוצאה של "ביקור התלונות", פּאַסטֶעך פותח את לימודי האחרי הצהריים בנושא של תורה ומוסר.

4. בשיעור השני, הוא מלמד אותן על התקופה 1918-1932: גם על החיים היהודיים הפורחים מבחינת תרבות ויהדות, וגם על הצד השני של המטבע – האנטישמיות הנמשכת.

5. במקום התוכנית "ההיכרות" הרגיל, כמו בערבים קודמים, בה הבנות מספרות על עצמן, פּאַסטֶעך מפתיע אותן עם ערב משעשע של ריקודים.


פרק 7: תּנאים (ראש חודש ניסן)

מהיומן של פּאַסטֶעך: "... באופן מסוים, אני מרגיש כמו נפח: קודם כל הוא מחמם את המתכת, ואז הוא מכה ומכה כדי לייצר משהו. ברגע שזה מתחיל להתייצב ולקבל צורה, הוא מחזיר אותו לאש, מוציאו שוב, ועוד פעם מתחיל לתת מכות ..."

1. בבוקר פּאַסטֶעך מודיע שכמה בנות כבר הסכימו להישאר איתו בפַּנגַייָה, ולכבודן יהיה בערב טקס חגיגי עם סעודה. הבנות מבקשות בגדים חדשים – במיוחד שבתיים-חגיגיים – מפני שמאז שהגיעו, יש לכל אחת רק בגד בודד.

2. אחרי ארוחת הבוקר כולם יוצאים להמשיך בבניית העיירה "בראשית".

3. בזמן שרוב הבנות נוחות אחרי ארוחת הצהריים, "ועד המשפחה" מתכנס עם נציגות של כל בית כדי לדון על נושאים שונים וגם על החתונה ההמונית הקרובה. חלק מהבנות לא מרוצות מהעובדה שהן צריכות להחליט כל כך בדחיפות אם להישאר (או לא), וגם בקשר לדרישות המחמירות של פּאַסטֶעך. הן רוצות יותר זמן להכיר אותו ולחשוב על מצבן. פּאַסטֶעך מבין את טענותיהן אבל עומד על שלו – החתונה תתקיים ביום ראשון – אבל הוא מסכים לא לגרש מיד את אלו שלא רוצות להישאר, והן יכולות להישאר עוד שבוע.

4. שיעור ההיסטוריה של אחרי הצהריים מאוד קשה מבחינה רגשית – גם לפּאַסטֶעך, וגם לבנות. הוא מספר להן על המתרחש בין השנים 1932-1948. כדי קצת להקל על מצב רוחן, הוא מתחיל עם הבשורה המשמחת על הנס של הקמת המדינה היהודית – מדינת ישראל (שעליה יספר עוד מחר). הוא עובר מיד לאירועים הנוראים של המתרחש לפני, בעת, ואחרי מלחמת העולם השנייה – המלחמה על היהודים והשואה. הבנות עוזבות את השיעור הרוסות.

5. בערב, להבדיל, הן מצטרפות לשמחה גדולה בחגיגת האירוסין ­– ה"תּנָאִים" – לכל הבנות שהחליטו להישאר. הבנות הן: װעראָניקאַ דעל-מאָנטע [#5], לוטשיאַנאַ דעל-מאָנטע [#6], פײגע-הינדע גאָלדבערג [#10], חיה גרין [#17], נחמה ראָזענצװײַג [#20], בלומקע זיסמאַן [#23], חנה זאַנד [#24], חנה שעכטערמאַן [#25], דאָראַ װאַסערהאָלץ [#27], מינדל אײדלשטײן [#2], וליבע סאָבאָל [#21]. שתי האחרונות בגלל הריונן. מלכּה געגערמאַן [#8] וחנה נױמאַן [#1] גם נשארות, בגלל הגיל הצעיר שלהן.

פרק 8: שיהיה שבת (הכנות)

1. פּאַסטֶעך מודיע שהשיג מיטות זמניות לכולן – זה יותר טוב מאשר לישון בשקי-שינה על הרצפה.

2. בזמן הכנות התבשילים לשבת, ריב גדול פורץ בין שתי קבוצות הבנות (בעיקר על איך להכין את הגעפילטע פיש). לוצ'יאַנאַ דעל-מאָנטע [#6] מגיעה, לוקחת את העניינים בידיים ועושה שלום ביניהן.

3. בעת השיעור אחרי הצהריים, פּאַסטֶעך מספר להן על הקמת הבית היהודי, מדינת ישראל, וגם מגלה שמקורו מהשנים הראשונות של מאה ה21.

4. אחרי השיעור, קבוצת בנות מתחרות עם מכונית צעצוע על שלט. רבֿקה יודלמאַן [#18] מנצחת.

5. לפני הדלקת הנרות, שכולן מוכנות לשבת, הבנות פותחות את ליבן אחת לשניה, ושוחחות על היתרונות והחסרונות של ההשארות או העזיבה. לחלק גדול, זה עדיין החלטה די קשה. הן גם מתייעצות עם אלו שכבר החליטו.

6. אחרי תפילת קבלת שבת, כמה בנות דנות על טיב הביצוע של החזנות של פּאַסטֶעך.

7. סעודת ערב השבת מוצלחת. כולם יושבים סביב השולחנות ואוכלים, מדברים, ושרים – ונהנים מאוד מהאווירה השבתית החמה וחברותית.

פרק 9: "אויפרוּף"  (שבת חתן)

1. שבת בבוקר מתחילה שקט – כמו שצריך – עם תפילה וקידוש קל. אחר כך, פּאַסטֶעך מעביר שיעור על פרשת השבוע – ויקרא – וזמן קצר לאחר מכן כולם משתתפים בסעודת שבת חגיגית.

2. אחרי האוכל, כולם מתפזרים לנוח. חלק מהנערות עושות שוב חשבון נפש ומתייעצות ביניהן מה לעשות: להישאר עם פּאַסטֶעך – ועם חברותיהן – או לקחת סיכון ולעזוב.

3. בזמן המנוחה, קבוצת בנות מתחילה לרכל על בחורה אחרת – על נחמה ראָזענצװײַג [#20], להקניט אותה ולהשפילה, ויותר גרוע: לרמוז שהיא זורקת את עצמה מתחת כל גבר שהיא פוגשת. הן אפילו לא מהססות להאשים אותה על התנהגות לא הולמת/חסרת בושה עם פּאַסטֶעך עצמו. נחמה זועמת שהיא שומעת את זה, ומתנפלת בכעס גדול על חנה אַלטמאַן [#14], המאשימה העיקרית. "קרב חתולות" מסתיים הודות התערבותה של מירל פּערלמאַן [#16].

כשפּאַסטֶעך מגיע בריצה – כועס על זה שהן מפרות את קדושת השבת ומנוחתה, נחמה מספרת על האירועים הקשים ונסיון הקשה של ניצול שהיא עברה מאז היותה ילדה חפה מפשע, בת ה13. שתי היריבות  משלימות ומתפייסות, וכולם מתפזרים. פּאַסטֶעך נמנע מלהעניש אותן.

4. בערב, אחרי ההבדלה, הן חוגגות מלווה מלכה. בו-זמנית, הבנות שאמורות להתחתן הולכות לטבול – כמו שנהוג. באותו זמן, פּאַסטֶעך נפגש עם כל בחורה – גם עם אלו שהסכימו להתחתן, וגם עם אלו שעדיין נימנעו מלתת תשובה מכריעה. ובסוף, מסתבר שכולן משוכנעות שאין מנוס להן – וכולן מסכימות לקבל את התנאים של פּאַסטֶעך על מנת להישאר בעיירת "בראשית", ולהתחתן איתו.

פרק 10: בעל ונשים (יום ראשון – חתונה)

1) הכל שקט בבוקר. הבנות מתכוננות רוחנית ליום הגדול הזה.

2) אולי הלחוץ מכולם הוא פּאַסטֶעך עצמו. הוא קורא לכולן להתכנס שעות ספורות לפני הטקס ומשמח אותן עם הפתעה. הוא דאג שלכל אחת תהייה שמלת כלה עם תכשיטים ואיפור. הן מתנפלות על האוצר הזה עם שמחה רבה.

3) בשעה 19:00 כולם מתכנסים שוב – לבושים חגיגי, ופּאַסטֶעך מעביר טקס קידושין לכל אחת בנפרד (חוץ מלשתי הצעירות).

4) אחרי הטקס, פּאַסטֶעך מזמין כל אחת בנפרד לאוהל שלו (חוץ משתי הנשים שבהריון). אחרי כ5 דקות הוא מזמין את הבאה בתור. האמת היא שבעצם עוברים 5 ימים לכל אחת, ופּאַסטֶעך לוקח את כל אחת לירח דבש בכל מיני מקומות בעולם. כשהן מופיעות, לכל אחת יש מה לספר, וגם מה להראות – בגלל שזה גם נהפך לשופינג – כל אחת לפי טעמה.

לבינתיים אין תירגומים נוספים בעברית
הערה: פרק הבא יופיע - ב"ה - שיהיה מוכן

 = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

ס'נײַ? | שרײַב פאַרבינדפּונקטן | מאַפּע | וועגן | תּוכן | מ.ק.פ.לייבלסוועלט היים זײַטל